Sms/Whatsapp: 9420-9000
 
 
 

Perlunya kita ketahui untuk mendahulukan perlaksanaan perkara-perkara yg wajib dan sunnah setelah kematian seorang Hamba Allah. Tanggungjawab kita para waris untuk memastikan segala peruntukkan agama yang masih tertunggak perlu dilaksanakan terlebih dahulu. 

 
1) Penyelenggaraan pengurusan si mati. 
 
2) Hutang yg ditanggung si Arwah. Harus kita bantu utk selesaikan berdasarkan bukti kukuh bertulis ataupun bersaksi sekurang nya 2 orang lelaki. 
 
3) Hutang mereka kepada si Arwah. Harus kita selidik dan tuntut hak si arwah atau pun menghalalkan sahaja. Berdasarkan bukti kukuh bertulis atau bersaksi sekurangnya 2 orang lelaki. 
 
4) Melaksanakan tuntutan Rukun Islam yang ketiga iaitu Puasa yang Mungkin semasa hidup arwah ada tertinggal puasa nya mahupun sengaja atau tidak dengan membayar Fidyah Puasa. 
 
5) Menunaikan Zakat CPF dan Zakat Harta simpanan. 
 
6) Menunaikan tuntutan Rukun Islam yang kelima iaitu dengan membuatkan Badal Haji si Arwah seandainya masa hidup nya belum terlaksana kan ibadah fardhu Haji. Badal Haji: $2600 **termasuk sijil dan hadiah dari Makkah / Madinah 
 
Setelah selesai segala perlaksanaan tersebut, baru lah dibahagikan dan diagihkan segala harta warisan peninggalan arwah. 
 
Untuk keterangan Lanjut, Sila Hubungi Encik khairul atau Ustazah Nur Azizah di talian 94262626
 

 

 
 
 

Back to Top

SiteLock